Skip to main content

Mindennapjainkban a rohanó tempó és a modern technológia mindenütt jelen van, melynek köszönhetően gyakran érezhetjük szükségét annak, hogy több feladatot párhuzamosan, egyszerre végezzünk el. Ez a multitasking. Azonban, ha az agy működését vizsgáljuk, a multitasking nem is mindig olyan előnyös, mint ahogyan gondolnánk. 

A multitaskingról 

Multitasking során az agyunk nem képes egyszerre két vagy több feladatot teljes mértékben kezelni. Az agy egyik legfontosabb működési elve a „szekvenciális feldolgozás”, tehát az agyunk gyorsan vált a különböző feladatok között, ahelyett, hogy egy időben végezné el őket. Ez a váltás a „task-switching”, mely az agy prefrontális kérgében történik. Fontos megjegyezni, hogy paralel (tehát párhuzamos) feldolgozás is létezik, de az hosszútávon nem fenntartható, így ez jelenlegi témánkhoz nem releváns. 

A prefrontális kéreg a homloklebeny része, amely a magasabb szintű kognitív funkciókért felelős, mint például a döntéshozatalért, a figyelemért és a feladatok koordinálásáért. Multitasking közben a prefrontális kéreg folyamatosan irányítja a figyelmet az egyik feladatról a másikra, ami mentális energia felhasználásával jár. Minden váltás idő- és energiaveszteséggel jár, ami lassítja a munkát és növeli a hibázás esélyét. 

A kutatások szerint a multitasking hosszú távon káros hatással lehet az agyunkra, csökkentheti a munkamemóriát és a figyelmi kontrollt, ami hosszú távon nehezebbé teszi a koncentrálást. 

A fókuszált figyelem 

Ezzel szemben a fókuszált figyelem, amikor az agyunk egyetlen feladatra koncentrál, sokkal hatékonyabb. Az agy ilyenkor egyértelmű és egyirányú feladatvégzésre van hangolva, így kevesebb energiát használ fel és gyorsabban dolgozik. 

Az idegtudomány szerint, amikor egy feladatra összpontosítunk, az agyunk különböző részei összehangoltabban tudnak együttműködni. A prefrontális kéreg mellett a hippocampus (mely a memória feldolgozásában játszik szerepet) aktívabban kapcsolódik be. Ez segít a hosszabb távú emlékezet javításában és az új információk hatékonyabb feldolgozásában. 

A fókuszált figyelem növeli az agy neuroplaszticitását is, tehát a képességet az idegsejtek közötti új kapcsolatok létrehozásához. Ez segít az új szokások kialakításában és a tanulási folyamat javításában. Az ilyen típusú figyelem gyakorlása javítja a kognitív teljesítményt, csökkenti a stresszt és javítja a mentális egészséget is. 

Multitasking vagy fókuszált figyelem? 

Bár a multitasking nem ideális az összetett feladatokhoz, vannak helyzetek, amikor praktikus lehet. Egyszerű, rutin feladatok elvégzése közben – mint például mosogatás közben podcastot hallgatni – az agyunk képes párhuzamosan dolgozni. Azonban, ha komoly figyelmet és kreativitást igénylő munkáról van szó, a fókuszált figyelem mindig jobb eredményeket hoz. 

A mindennapi életben érdemes tehát tudatosan váltani a multitasking és a fókuszált figyelem között. 

Hogyan javíthatjuk a fókuszunkat? 

Többféle technika van, amely segíthet a fókuszálásban, ilyenek lehetnek a mindfulness meditációs technikák, az időgazdálkodási technikák, amely során meghatározott időszakokban intenzíven koncentrál az agy, majd rövid szüneteket tart, valamint az is sokat segít, ha egyszerűsítjük feladatainkat, felbontjuk kisebb lépésekre, így csökkentjük a multitasking szükségességét. Mindezekről az interneten könnyen találhatunk egyszerű, specifikusabb feladatokat, melyek közül mindenki kedvére válogathat és próbálhatja ki őket. 

Összefoglalva:

  • Bár a multitasking csábító lehet a mindennapi feladatok gyorsabb elvégzése érdekében, hosszú távon az agyunk számára kevésbé hatékony.
  • A fókuszált figyelem gyakorlása nemcsak a munkavégzés minőségét javítja, hanem hozzájárul a mentális jólétünkhöz és a kognitív képességeink fenntartásához is.

Nagy Zselyke