fbpx Skip to main content

Két MBTI dimenzióval ismerekedtetek meg eddig a posztjainkban, az Energia (E-I), Extravertált-Introvertált, illetve az Észlelés (S-N), Gyakorlatias-Intuitív dimenzióval.

A videókat itt találod:

Extravertált-Introvertált
Gyakorlatias-Intuitív

Itt egy rövid, praktikus összefoglalót adunk arról, hogy hogyan érdemes ezeket a dimenziókat kezelni – hogyan bánj a különbözőképpen működő emberekkel.

Az extravertáltaknak (E) mutass energiát és lelkesedést! Fordulj felé, figyelj rá, hallgasd meg a gondolatait, engedj neki teret (minél nagyobbat ?) és időt. Hosszan fog beszélni. Gyorsan reagálj az ötleteire, javaslataira, gondolataira, ne feledd, hogy ez még csak a gondolkodási folyamat, attól, hogy kimond valamit, az még nem végleges. Nyíltan beszélj vele, oszd meg a gondolataidat te is.

 

Az Introvertált esetében számíts arra, hogy nem mindig van kedve beszélgetni. Ne áraszd el kérdésekkel, adj neki időt, hogy átgondolja, amit szeretne mondani. Hagyj neki énidőt arra, hogy töltődjön – ő ilyenkor szívesen visszavonul. HA megbeszélésre készültök, küldd el előre a témákat, hogy felkészülhessen. Adj neki egyéni feladatokat, és ne feledd: a befelé fordulás nem közöny, nem érdektelenség, csak másféle energiaforrás.

Az Introvertált esetében számíts arra, hogy nem mindig van kedve beszélgetni.

Gyakorlatias partner esetében mutasd be a tényeket, hozz példákat, és legyél türelmes az első lépéseknél. Legyél gyakorlatias és realista, mondd el a fejedben levő részleteke és összefüggéseket is. Közös projektek esetén készítsetek részletes tervet, építsetek a korábbi eredményekre, sikerekre, megoldásokra. Legyenek egyértelműek a következő lépések, és az is, hogy ezek mire lesznek jók, miben segítenek.

Amikor egy intuitív emberrel beszélgetsz, kezdd az átfogó ötletekkel, és hagyj neki teret-időt, hogy szárnyalhassanak gondolatai. Ne menj bele túlságosan a részletekbe, mutass rá a kihívásokra, lehetőségekre és a változásokra! Számíts arra, hogy főleg a jövő érdekli, beszéljetek a jövőbeni előnyökről. Azzal nem lesz gondja, hogy ha szakaszosan dolgoztok egy témán, és nem egyszere, egy folyamatban fezitek be az adott feladatot.

Kövesd tovább sorozatunkat a LinkedIn-en, és figyeld a lépésről lépésre bővülő személyiség-típus leírásainkat is itt a blogon 🙂

 

Ismerkedj meg az MBTI személyiségtípusokat bemutató kurzusunkkal!