Skip to main content

A második két MBTI dimenzió, amit bemutattunk nektek a Döntéshozatal két típusa, a Gondolkodó (racionális, T) és az Érző (melegszívű, F), illetve az Életstílus, amiben lehetsz Tervező (J) és Improvizáló (P)

A videókat itt találod:

Itt egy rövid, praktikus összefoglalót adunk arról, hogy hogyan érdemes ezeket a dimenziókat kezelni – hogyan bánj a különbözőképpen működő emberekkel.

Racionális

A Racionálisok (T) számára a javaslataid legyenek adat-alapúak, objektívek, alkossanak egységes logikai rendszert, koncentrálj a tényekre. Ne az emberekről beszélj és érzésekkel érvelj, hanem az elveket mutasd be, aminek alapján a javaslatod felépül. Készülj fel arra, hogy a hibákat azonnal észreveszik, jobb, ha már van is javaslatod azok kijavítására. Készülj fel arra, hogy sok kérdése lesz! Tárd fel az ok-okozati összefüggéseket, készíts alapos elemzést a helyzetről, mi szól mellette-ellene, ez segít neki a döntésben.

https://thepleasantpersonality.com/thinking-vs-feeling/

Melegszívű

A Melegszívűek (F) számára nagyon fontos, hogy egy téma mennyire érint másokat személyesen, milyen hatással lehet az rájuk, rendkívül empatikusan reagálnak minden helyzetre. Az értékelés és az elismerés az egyik legfontosabb eszköz a meggyőzésükre, leginkább, amikor mindez határozott értékek mentén történik. Azt kell kiemelned, hogy hogyan marad fenn az adott helyzetben az egyansúly és a harmónia, illetve hogyan fogjátok megtartani a jó kapcsolatokat az érintettekkel.

Tervező

Tervező (J) partner esetében számíts arra, hogy szeret dönteni, és gyorsan is teszi ezt. Fontos számára a kontroll – adj neki szabad kezet/teret a döntéshez. Tervezd meg és mutasd be a részleteket, koncentrálj a feladatra. Hagyj neki elég időt, ne stresszeld utolsó pillanatos feladatokkal, legyenek egyértelműek, tiszták és teljesíthetőek a célok, és jól követhető a folyamat.

https://thepleasantpersonality.com/judging-vs-perceiving/

Improvizáló

Amikor viszont egy Improvizáló (P) típusú emberrel beszélgetsz, akkor alakíthatod menet közben a gondolataidat, és hagyhatod, hogy multitaskoljon. Akkor megy neki a legjobban, amikor már nagyon szorít a határidő, jól bírja az időnyomást. Ne vállalj a nevében és ne adj neki olyan feladatot, ami korlátozza a szabadságát, amiben nincs rugalmasság, és ami nem elég változatos.

Kövess bennünket a LinkedInen, és figyeld a szakmai tippeket-trükköket itt a blogon!

Nézd meg milyen mentorált, online programjaink indulnak mostanában és jelentkezz a hello@flow4learning.hu e-mail címen!

Ismerkedj meg az MBTI személyiségtípusokat bemutató kurzusunkkal!