Skip to main content

Nem hiszem, hogy a zsebemben lenne a bölcsek köve a hatékonyságot illetően. Én is szembesülök kaotikus hetekkel, időnyomás alatt zajló projektekkel, zsémbes partnerekkel, fejfájós pillanatokkal. Van, hogy hetekig nem látok ki a katyvaszból.

Kérdezheted, hogy jó-jó, de akkor miért tanítod? Nos, tán az egyetlen “előnyöm” a többi emberrel szemben a végtelen bizalom, hogy van kiút. Ha ma nem jött össze, holnap majd jobb lesz. Vagy holnapután. S hogy a holnap meg a holnapután ne érjen felkészületlenül, szuper módszereket gyűjtöttem a tarsolyomba, amelyeket viszont jó szívvel adok át másoknak is.

No de a mai pár tippem igazán pofonegyszerű, csak némi logisztika és bizonyos szempontból nagyon megengedő, más szempontból igen szigorú hozzáállás szükséges hozzá.

 1. Kialszom magam.
  Korábban rengeteget éjszakáztam. Persze nem szórakozásból, egyszerűen a kis gyerekeim mellett akkor volt lehetőségem fókuszált időre. Éppen ezért van bőven összehasonlítási alapom… Kipihenten dolgozni nagyságrendekkel hatékonyabb.
 1. Inspiráló énidővel indítom a napom.
  Ha az aznapi időbeosztásom lehetővé teszi, csak 9-től dolgozom. A reggeli sulikör után jöhet egy edzés, egy séta, fél óra olvasás vagy némi zenélgetés. Amihez épp kedvem van. 30 perc mindössze, de a hatása elképesztő!
 1. Kitűzöm a 3+3 legfontosabb teendőm.
  3 a munkámmal, 3 a családommal és a háztartással kapcsolatban. Ennél végül rendszerint többet “teszek le” az asztalra, de a fókusz így világos. És ha “csak” ennyi lesz meg, az is tök oké.
 1. Időblokkolok.
  Miután látom a legfontosabb feladatokat és a rendelkezésre álló időt, időblokkokat csinálok, minden blokk dedikált fókuszt kap. Figyelek a szünetekre, és arra, hogy gyakran álljak fel – a munka-házimunka váltogatás például jól működik, nemcsak fizikailag pihentet, hanem inspirál is általában egy kis monoton meló.
 1. Mindent lenémítok.
  De tényleg. Mindenki azt mondja, hogy mindent lenémít – telefont, értesítéseket, mailboxot stb. -, de valójában a legtöbben nem mondanak igazat. Én igen. Ha dolgozom, nem vagyok kíváncsi senkire. Ez van.

Neked mik a kedvenc hatékonyságnövelő módszereid?

Erdélyi Boróka
hatékonyságfejlesztési tanácsadó, tréner, business és mérnök coach
Flow Consulting

Az eredeti cikk Erdélyi Boróka LinkedIn-oldalán jelent meg.