Skip to main content

Végre múlóban van a tél: enyhül az idő, hosszabbodnak a nappalok, megpezsdül a természet! Adódna a következtetés, hogy újult erővel, megélénkülve vetjük bele magunkat mindennapi tevékenységeinkbe. Ám a tavasz beköszöntével egyidejűleg mégis sokunk életében egy kevésbé örömmel várt ismerős jelenik meg: a tavaszi fáradtság…

Valójában nincs itt semmi ellentmondás, ezt éppen az időjárás változása, a napsütéses órák növekvő mennyisége és ezekkel összefüggésben a biológiai óránk átállása okozza. Szerepe van annak is, hogy a téli időszakban hajlamosak vagyunk kevesebbet mozogni, a karácsonyi-újévi ünnepek során sokat és nehezebb ételeket enni. És valójában ilyenkor kevesebb lehetőség is van friss zöldségek, gyümölcsök fogyasztására, így aztán szervezetünk vitaminkészletei alacsony szintre csökkennek.

Mik a tünetei és kezelhető-e a tavaszi fáradtság?

Hogyan jelentkezik, milyen jellemző tünetei vannak a tavaszi fáradtságnak? A leggyakrabban alvászavarokat, a koncentráció csökkenését és általános kimerültséget, bágyadtságot tapasztalhatunk. De fokozódó stressz és ingerlékenység is jelentkezhet.

Márpedig a munkatársak közérzete és hatékonysága a munkavégzésükre is – és ezen keresztül a vállalat teljesítményére és eredményességére is hatással van. Vajon kezelhető és enyhíthető a tavaszi fáradtság HR-eszközökkel? És ha igen, hogyan?

A HR olyan kezdeményezésekkel és programokkal tudja támogatni a munkatársakat ebben a kritikus időszakban, amelyek segítenek csökkenteni a fáradtságot és javítani az általános közérzetet. Ezek nemcsak a munkatársak egészségét, hangulatát szolgálják, hanem hozzájárulnak a vállalati légkör javításához is!

Lássuk az 5+1 „varázsszert”!

1. Kommunikáció: a HR legyen tudatában ennek az időszaknak a kihívásaival, és kommunikáljon a munkatársakkal a tavaszi fáradtságról és annak hatásairól. Ez segít feloldani a munkatársak esetleges szorongását, és megoldást kínál problémáikra.

2. Tájékoztatás: ajánlj a munkahely közelében elérhető motivációs programokat, például egészségmegőrző tevékenységeket, edzőtermeket, kirándulási útvonalakat, meditációs gyakorlatokat – valamint olyan weboldalakat, ahol tanácsot adnak, milyen étrend segíthet az energizálásban.

3. Szervezz munkahelyi wellness programokat, amelyek segíthetnek a munkatársaknak kezelni a stresszt és javítani az általános jóllétüket. Ez lehet például céges jóga, masszázs nap, ingyen gyümölcs-kosár, vagy akár egészséges életmóddal kapcsolatos előadás.

4. Gamification: alakíts kihívássá programokat: például gyűjtsék a munkatársak online felületen vagy közös táblázatban a tavasszal megtett lépéseiket okostelefon-alkalmazásukkal, és az elérendő célhoz tűzzetek ki jutalmat – közös fagyizást, pizzázást, mozizást, vagy más nyár eleji közösségi eseményt.

5. Visszajelzés és értékelés: figyeld a munkatársak teljesítményét és hangulatát, és kérj visszajelzést tőlük, hogyan érinti őket a tavaszi fáradtság. Az esetleges problémákat beazonosítva könnyebb mielőbbi megoldásokat találni rájuk.

+1. Rázd fel munkatársaidat egy remek programmal! A Flow Coaching Series Coaching Alapok Kezdőknek programja azoknak a vezetőknek szól, akik szeretnének coaching szemléletben és eszközökkel dolgozni. Problémamegoldásra alkalmas reagálás-coachingot valamint rövidcoaching eszközöket gyakorlunk – jó hangulattal, beszélgetésekkel fűszerezve!

Időtartam: 1 nap + 1 virtuális follow-up workshop

Tréner: Lapu Klára megoldásfókuszú coach, teamcoach

A program részletes ismertetőjét innen tudod letölteni.

A bekapcsolódásnak nincs szakmai előfeltétele, előképzettséget nem igényel. A program bejelentés alapján folytatott képzés. Elvégzése után tanúsítvány kérhető, mely csak a program elvégzését igazolja, szakképesítést és szakképzettséget nem tanúsít – munkakör betöltésére, illetve tevékenység folytatására nem jogosít.