fbpx

Mese a coaching fejlődéstörténetéről

Szerző: Lapu Klára megoldásfókuszú coach, teamcoach, Flow Consulting

 

Hol volt, hol nem volt, élt egyszer egy kisgyerek, akit Coachingnak hívtak. Anyukája pszichotereaputa, apukája pedig sportedző volt, akik mindig biztatták, elismerték és támogatták őt a törekvéseiben. A testvéreitől – Pszichoterápiától, Mentoringtól és Tréningtől – sokat tanult az emberi viselkedésről. Már kora gyermekkorában elhatározta, hogy a segítő szakmát választja hivatásának.

 

Ettől kezdve folyamatosan képezte magát, és csakhamar megkezdte a segítő munkát. Legelőször vállalati felsővezetőknek nyújtott támogatást, akik annyira elégedettek voltak a munkájával, hogy örömmel osztották meg vele a vagyonukat. Akiknek Coaching segített, azok sikeresebbek és boldogabbak lettek, és ezt hosszú távon meg is tudták tartani. Egyre messzebbre eljutott a híre, és hamarosan minden vezető arról álmodott, hogy Coaching segítségével tudjon inspirálódni és megújulni. Olyan sokan számítottak rá, hogy kis idő elteltével megnyitotta saját iskoláját, ahol másokat is beavatott a segítségnyújtás rejtelmeibe.

Felvértezett szakemberek százai röppentek szét a világ minden tájára. Egyre több HR-szakember és vezető jelentkezett az iskolájába, így tovább gyarapodott a céges belső coachok száma. Időközben Coachingnak gyermekei születtek: Csoportos Coaching és Pro Bono Coaching, akik a családi vállalkozást folytatva eljutottak a nonprofit szféra területére is. A fiatalabb generáció megismerkedett a digitális platformokkal és az AI-al, az összefogásukból pedig létrejött, a self coaching.

Coaching ma már büszkén tekint vissza az általa megtett forradalmi útra és erre a virágzó szakmára, amit örökségül hagy maga után. Akik megismerik őt vagy a tanítványait, szinte varázsütésre megérzik a hatását, olykor már az első beszélgetés után.

 

Vállalati coaching napjainkban

 

A coach szakma hirtelen fellendülése rávilágít, hogy milyen sokrétű előnyökkel jár a munkatársak ilyen irányú fejlesztése: hatására nő a jóllét, valamint a problémacentrikus gondolkodást megoldáskereső hozzáállás váltja fel a vállalaton belül. További hozadéka, hogy az alkalmak lehetőséget adnak a módszer gyakorlására azoknak a HR-szakembereknek, akik bár rendelkeznek coach végzettséggel, korábban nem volt lehetőségük tapasztalatot szerezni ezen a téren, valamint bekapcsolódhatnak azok az üzleti vezetők, akik a mindennapi munkájuk során is kamatoztatni tudják a coaching szemléletet.

 

A szakma sikertörténete egyértelműen azt mutatja, hogy megéri a vállalatoknak coachingba invesztálni, a kérdés csupán az, hogy mikor és milyen keretek között tegyék ezt. Történhet külső vagy belső coachal, de akár egy HR-szakember vagy egy vezető segítségével is. A dolgozók a HR-workshopok keretein belül részt vehetnek rapid coachingon, és megtapasztalhatják a közös fejlődés élményét.

 

A Flow Consulting csapata többéves tapasztalattal rendelkezik a kétórás Street Training, a rapid coaching és a vállalati choaching terén. Széles körű coaching szolgáltatásaik és képzéseik vállalkozások és coaching szakemberek számára egyaránt elérhetők.

 

Lapu Klára

megoldásfókuszú coach, teamcoach

Flow Consulting

 

A Flow Consulting 2023 novemberében elindítja Flow Coaching Series programját, ahol még kezdő, illetve a coaching eszközeivel már dolgozó szakemberek számára kínál széles képzési palettát. A rövid képzéseken és tematikus napokon a résztvevők azonnal alkalmazható gyakorlati tudást szerezhetnek a coaching alapjairól, gyakorlati alkalmazásáról, vállalati kiterjesztéséről, a well-beingről és rezilienciáról, szerepekről, határokról és a szakmai etikai vonatkozásairól.

 

További információ és jelentkezés: https://flow.hu/nyilt-kepzesek/flow_coaching_series/

 

Az eredeti cikk megjelent 2023. októberben a Behavior Magazin HR-Piac Nagykönyve című kiadványában.