Skip to main content

Megfigyelted már, hogy mikor, milyen körülmények között tanulsz, fejlődsz, teljesítesz a leginkább és legjobban? Akár a flow-állapotig és a csúcsteljesítményekig eljutva?

Pont két dolog kell hozzá: a biztonság és a biztonság hiánya!

Az ellentmondás persze egy paradoxon – egyszerre, kettős hatásként van szükségünk mindkettőre. Ha a biztonság hiánya nagy, a félelem, a szorongás bénító erejű, nem lesz belőle se teljesítmény, se tanulás. Ha viszont túl nagy a biztonság, minden jó úgy, ahogy van, sőt kényelmesen-kellemesen a legkevesebb energiát és cselekvést igényli tőlünk, minek is mozduljunk, tegyünk erőfeszítést…? Megint csak nem túl sok fejlődés, tanulás, teljesítmény várható. Igen, leegyszerűsítve a hatásrendszert, de lényegét megtartva: így működünk.

Jól kell adagolnunk tehát e két összetevőt, megfelelő hatóerőt teremtve a kihívás, a bizonytalanság ÉS az ezzel való kapcsolódás vállalását, sőt élvezetét létrehozó, támogató külső-belső „biztonság-tényezők” között. Egy fontos helyzet kezelésében különösen így van, nyilván a tét számít. De még inkább igaz ez, ha viszonyokban, fennálló kapcsolatrendszerekben, szervezeti-közösségi kultúrákban gondolkodunk, akár a saját családi háttereinkre is vonatkoztatva. Tudjuk, mennyire erős hatást jelentenek cselekedeteinkben a megszokások, bevésődések, játszmák, elvárások, elővételezések, előítéletek, stb-stb.

Pont azért, mert nagyon nagyrészt tudat alatt, automatizmusként hatnak a mindennapjainkban. Tudatosságunk adja azt a lehetőséget, hogy a tanulás, fejlődés, teljesítmény érdekében megfelelő, célszerű, sőt csodálatos hatású körülményeket teremtsünk a kapcsolatainkban.

Térjünk vissza még a biztonság hatásrendszerének kibontásához. Emberként a belső biztonságérzetünk a külső, kapcsolati biztonság-tényezőkkel való kölcsönhatásban fejlődik, formálódik és változik. Ahányan vagyunk, annyiféle konkrét módon és folyamatban. Egyedi, személyes „képletünk”, „kulcsunk” van ehhez.

A Pszichológiai Biztonság fogalma ezt a kapcsolati biztonságból eredő belső biztonságot írja le.

Ahhoz, hogy egy szervezetben, közösségben, kapcsolatban jól érezzem magam a – azaz biztonságban tudjak magam lenni, félelem nélkül gondolkodni, cselekedni ÉS amikor „kell”, ennél többet is tenni – ahhoz ott olyan viszonyokra van szükségem, amely elfogadja, sőt értékeli a másságomat, az egyediségemet-különlegességemet, azt, aki vagyok és befogad ezzel az egyediségemmel, emberként kezel, nem biorobotként.

Diversity & Inclusion (DI), ahogy rengeteg helyről hallani már régóta és mostanában egyre többet és hangosabban. Miért is? Mert a VUCA-világ exponenciálisan növekvő gyorsulása és kihívásai új paradigmáért kiáltanak! Meg kell haladnunk az eddigi fejlődés és növekedés modelljét, a „többet kevesebbel” elvet és gyakorlatot kimaxoltuk…!

A biztonság hiánya ma már exponenciálisan, sok tényezősen adott – a biztonság oldalát kell ugyanilyen exponenciálisan és sok tényezősen összehoznunk!

Ez az oldal mára NEM technológiai-módszertani kihívás, hanem nagyon is emberi, közösségi, vezetői kihívás.

Márpedig az egészséges, fenntartható növekedés másképpen nehezen megvalósítható. Tanulás, fejlődés, magas szintű teljesítmény – mindaz, amit percenként „vár el” a mai világ minden sarkon…, bizony a Pszichológiai Biztonság élményét és alakítási képességét igényli tőlem és tőled.

Cséffalvay Gábor
Flow Consulting partner, szenior szervezetfejlesztési tanácsadó és coach,
a FlowWell Team szakmai vezetője, életmód-tanácsadó, reziliencia-szakértő