Skip to main content

Túl vagy a hosszadalmas álláskeresési folyamaton, végigültél sok-sok interjút és végre megtaláltad azt a munkát, amit szerettél volna. Na de hogyan tovább? Egy új munkahelyre való beilleszkedés elsőre ijesztőnek tűnhet. Új környezet, új munkatársak, új kihívások… Sok változás lép be egy munkavállaló életébe. Hogyan lehet ezt a kezdeti stresszt egy kicsit enyhíteni? Mire érdemes figyelni egy új munkahelyre való betanulás esetén?

A munkahelyi szocializáció, a szervezetbe való beilleszkedés alapvetően fontos, mind a munkavállaló, mind a munkáltató számára. Ez egy hosszabb folyamat, amely már az álláshirdetésedtől elkezdődik, éppen ezért, jó szem előtt tartani, hogy milyen feltételei vannak egy sikeres munkahelyi szocializációnak. A szakirodalom 4 fő lépést különböztet meg:

  1. Betanulás a munkába/munkakörbe: Először betanulsz a mindennapi munkádba, igyekszel ellátni és átlátni új feladataidat. Sokszor még kérdéseid vannak, bizonytalan vagy, sok új helyzettel találkozhatsz, amit még korábbi munkáid során nem tapasztaltál. Ilyenkor tanulod meg a szervezet specifikus know-howkat és praktikákat kapsz a sikeres munkavégzéshez.
  2. Szerepkörök tisztázása: A betanulás során viszonylag gyakori, nem tudod a pontos szerepköröd, esetleg lesznek olyan feladatok, amik nincsenek letisztázva. Illetve egy szervezetben több, úgynevezett „ki nem mondott” norma található, amely sokszor nagy fejfájást okozhat számodra, ha nem ismered ki időben a „helyi szokásokat”.
  3. Munkahelyi kultúra átvétele: Minden szervezet rendelkezik egy sajátos egyéniséggel, egy sajátos kultúrával. Ahhoz, hogy a sikeresen a vállalat tagjává válj meg kell szilárdulnod előző szerepedben, meg kell ismerkedned a cég kultúrájával és el kell sajátítanod szokásait.
  4. Társas és szervezeti beilleszkedés: Fontos, hogy a csapatodba is be tudj illeszkedni, meg tudj teremteni egy szociális hálót magadnak a szervezetben. Így fogsz igazán elköteleződni a vállalat iránt és a munkahelyi, munkával való elégedettséged is magasabb lesz.

Ahhoz, hogy új munkavállalóként sikeresen tudj a szervezethez csatlakozni, magabiztosan el tudd végezni a munkádat, az előző lépéseknek teljesülnie kell. Érdemes azokat a kereteket, eseményeket és lehetőségeket megkeresni, amelyek segíthetik a sikeres szervezeti szocializációdat. Na de hogyan is nézhet ki ez a gyakorlatban? Készültem néhány tippel, ami segítheti a sikeres szervezeti szocializációt:

  1. Részvétel mentor/buddy programban – egy munkahelyi mentor át tudja adni a szervezet kultúráját, normáit és egyéb informális ismeretek, praktikákat.
  2. aktív szerepvállalás csapatépítő tevékenységekben – megkönnyíti a szervezet dolgozóihoz való kapcsolódást.
  3. Részvétel képzéseken és oktatási tevékenységekben – segít megérteni a szervezet működését, a munkafolyamatokat, és a szerepeddel járó feladatokat.
  4. Rendszeres visszacsatolás és visszajelzés kérése/igénylése – ez lehetővé teszi számodra, hogy kiigazítsad a tevékenységeidet, és jobban megértsd, hogy mik az elvárások a szervezeten belül.

Fontos kiemelni, hogy vannak olyan szervezetek, ahol ezekre már vannak kialakult rendszerek, és nem neked kell proaktívan keresned ezeket a lehetőségeket. Viszont vannak olyan vállalatok, ahol még nincsenek erre kialakult vállalatspecifikus módszerek. Munkavállalóként érdemes arra figyelni, ha van lehetőség, ezeken a programokon érdemes részt venni, azért, hogy a sikeresen be tudj illeszkedni a szervezetbe. Munkáltatóként pedig ajánlott arra időt szakítani, hogy az előbbi feltételek is az onboarding folyamat részei legyenek, hogy az új munkavállalók minél hatékonyabban, minél sikeresebben megismerhessék a szervezetet, ezáltal pedig mihamarabb a szervezet tagjának érezhessék magukat. Így lehet az új munkavállalókat igazán betanítani és megtartani a későbbiek folyamán.

Várnai Virág

Amennyiben munkáltatóként érdeklődsz az onboarding folyamatok kialakítása, optimalizálása iránt, abban is szívesen nyújtunk támogatást. Meggyőződésünk, hogy versenyelőnyt szereznek azok a cégek, akiknél eredményes az onboarding folyamat. Hallgasd meg Balázs György gondolatait is!